Keissit

Helsingin seurakuntayhtymä

Kuvakonsepti yhtenäisti Helsingin seurakuntayhtymän visuaalista sisältöä ja johdatti kuvatuotantoihin, joissa kirkko tuodaan lähelle ihmistä.

Helsingin seurakunnat Elina Manninen Keksi

”Halusimme kuvia helsinkiläisten normaalista elämästä. Aiemmin seurakuntayhtymän kuvamaailma oli pääasiassa juhlapyhien ja erityisten tapahtumien kuten häiden kuvausta. Suurin osa ihmisten elämästä on kuitenkin arkista toimintaa kotona, joten halusimme tuoda esiin kuinka kirkko on läsnä myös siellä.”

Keksi toteutti Helsingin seurakuntayhtymälle kuvakonseptin, joka oli luonnollinen lisä olemassaolevien visuaalisten linjojen kuten graafisen ohjeen rinnalle.

”Konseptin suunnittelussa oli mukana seurakuntien edustajia, joiden kanssa määriteltiin muun muassa kirkon arvojen näkymistä kuvissa. Näin saimme ongittua olennaista tietoa ja kokemuksia seurakuntien näkökulmasta”, kertoo seurakuntayhtymän graafikko Anu Ylä-Jussila.
 

Kuvakonseptin pohjalta tiivistettiin kuvaohjeistus, joka neuvoo kuvien ottamisessa ja valinnassa. Visuaalisia sisältöjä tehdään seurakunnissa itsenäisesti, joten työntekijöille jaettavan ohjeistuksen tarkoitus on yhtenäistää kuvamaailmaa.

”Ohjeistus tarjoaa punaisen langan, jota seurata, mutta laajan valikoiman vuoksi seurakunnilla on silti valinnanvaraa toteuttaa omia ajatuksiaan. Ohjeistus on auttanut jo omassa työssäni, kun teen kuvavalintoja. Se on laittanut ajattelemaan uusiksi ja rikkomaan rajoja.”
 

Uudelleen mietityt visuaaliset linjat pääsivät käytäntöön kuvatuotannossa, jossa hengellisyys ja lähimmäisenrakkaus seuraavat mukana helsinkiläisten arkisessa ympäristössä. Mielessä oli slogan Arki on pyhää.

”Kaikki sujui kuvauspäivässä kivuttomasti. Lokaatio oli todellinen löytö, ja mallien rentous ja persoonallisuus vakuutti, he olivat juuri sopivat tyypit!”

Kuvaaja Elina Mannisen tyyli oli alusta asti seurakuntien mieleen. Seuraavassa kuvauksessa lähestyttiin tärkeää mutta henkilökohtaista aihetta, hautajaisia. Vaikka valtaosa helsinkiläisistä tuhkataan, seurakunnilla ei ollut lainkaan kuvia uurnanlaskusta. Suunnitellun kuvatuotannon avulla tämä tarve saatiin katettua ja lisäksi syntyi kuvamateriaalia, joka käy monenlaisiin tarkoituksiin surun ja tukemisen teemoihin.
 

Yhteydenottopyyntö

Keissin tiimi

Asiakasvastaava

Jenni-Justiina Niemi

Tuottaja

Karoliina Ek

Valokuvaaja

Elina Manninen

Assistentti

Jesse Pohjonen

Meikkaaja

Kata Niemi

Meikkaaja

Anne Flink

Meikkaaja

Tiina Willman

Tuottaja

Aino Sirkesalo