Keissit

Maaret Kallion Voimana toivo -verkkokurssi

Kuvasimme Maaret Kallion Voimana toivo -verkkokurssin videota pienessä porukassa, täydellisen levollisessa kuplassa. Maaret sai tilaa ja rauhaa keskittyä herkkiin teemoihin.

Maaret Kallio brändikuva.


Maaretin näköinen, tuntuinen ja kuuloinen verkkokurssi? Tiesimme, että osaisimme herättää kurssin eloon videon keinoin. Silloin emme vielä tienneet, miten ainutlaatuiseen tunnelmaan saisimme yhdessä sukeltaa.

Viime keväänä psykoterapeutti Maaret Kallio julkaisi uuden tietokirjansa Voimana toivo, ja oli lähdössä pitkään suunnitellulle luentokiertueelle. Juuri kirjan julkistamisen aikaan puhkesi koronapandemia.

”Ensin kiertue siirrettiin syksylle, ja pian jouduttiin perumaan kokonaan. Mietin kovasti, miten voisin omalta osaltani auttaa tässä kummallisessa tilanteessa menemällä ihmisten kotiin ja arkeen.”

 

Fiilis osoittautui oikeaksi

Kypsyi ajatus Maaretin brändin näköisestä verkkokurssista, joka toteutettaisiin yhdessä WSOY:n kanssa. Peruskaura ei toimisi. Oli selvää, että Maaret tulisi tarvitsemaan kurssin videotuotantoon osaavaa porukkaa.

”Pyysin tarjouksia useammasta paikasta, myös teiltä Keksistä. Juuri ennen koronaa olin osallistunut Keksin naistenpäivän tilaisuuteen, joka jätti teistä hyvän fiiliksen.”

Vaisto oli oikeassa. Maaretin mukaan tarjouksemme erottui selkeästi joukosta.

”Teillä oli jo heti alussa omia ideoita, ja olitte saaneet kiinni tyylistäni ja näkemyksestäni.”

Silti hyppy tuntemattomaan mietitytti.

”Soitin vielä pari kertaa Lotalle, ja hän vastasi kysymyksiini rauhassa kesken keksiläisten syyspäivien.”

 

"Suurimman vaikutuksen teki, että minua ja asiaani kuultiin ja ymmärrettiin."

 

Luonto sopi toivon teemaan

Tehtävämme oli toteuttaa videokokonaisuus, grafiikat, musiikit, ilmeeseen sopivat still-kuvat ja somevideopätkät. Kurssi on suunnattu sekä yksityishenkilöille että yrityksille, ihmisten jaksamisen tueksi. Siksi videon ilmeen ja äänimaailman oli tärkeä viestiä luotettavuutta.

”Nappasitte heti kiinni perusraameista: videon oli välitettävä turvallisuutta ja asiantuntemusta mutta myös lähestyttävyyttä. Ehdotitte luonnon mukaan ottamista. Se oli minulle todella mieleen, sillä käytän paljon someviestinnässäni ja luennoillani ottamiani luontokuvia.”

Miten saisimme videon myös kuulostamaan Maaretilta? Nuori lahjakas säveltäjä ja äänisuunnittelija Emil Sana tuli suunnittelemaan musiikin ja äänimaailman. Poimimme Emilin luomasta musa- ja äänivalikoimasta videoon sopivat elementit.

”Musiikki oli aivan mieletön lisä, jota en osannut odottaa. Emil sai kiinni ajatuksistani jo sillä, että lähetin hänelle listan kappaleista, joissa mielestäni on sitä jotain. Luonnon äänimaailma sopi myös erinomaisesti toivon ja toipumisen teemaan. Nämä olivat tosi raikkaita ja ajatukseeni sopivia ehdotuksia”, Maaret hehkuttaa.

"Tärkeintä oli löytää oikea tunnelma ja verkkokurssin musiikillinen identiteetti. Halusin tehdä kokonaisuudesta yhtenäisen ja ainutlaatuisen, joten äänitin ambienssit ja luonnon äänet itse. Oli raikasta tehdä musiikkia jo ennen kuvauksia, ainoastaan tematiikan ja tavoitteiden perusteella. Pystyin luottamaan täysin Katriin, joka sijoitti äänet videolle. Kaikki loksahti hyvin kohdilleen”, Emil kommentoi työtä.

 

"Musiikki oli aivan mieletön lisä, jota en osannut odottaa."

 

Kuvauspäivän levollinen flow

Kuvauspaikaksi valikoitui mutkan kautta espoolainen merenrantahuvila. Hoksasimme, että näinhän sen kuuluikin mennä. Paikka huokui oikeaa tunnelmaa.

Kuvasimme kuusi kurssikertaa kahdessa päivässä, täydellisen rauhallisessa kuplassa. Selkeä työnjako ja luottamus vapautti kaikki keskittymään omaan osuuteensa. Tuottajana ahkeroi Kata Niemi, kuvaajana Katri Lehtola ja asiakasvastaavana Lotta Vaija. Kuvauksissa olimme Lotan ja Katrin voimin. Kahden hengen tiimillä pystyimme pitämään tunnelman intiiminä.

”Teimme töitä hyvin herkän, syvällisen ja tärkeän asian kanssa. Käsittelen verkkokurssilla vaikeitakin teemoja, jolloin herkkyys ja turvallisuus ovat ehdottomia ehtoja. Arvostin suuresti sitä, että porukkamme oli pieni ja pysyi koko ajan samana. Kaikki hoitivat oman osuutensa niin, että rauha ja turvallisuus säilyivät. Koin, että sain tilaa ja aikaa, mikä myös teki suoriutumisestani helpompaa”, kertoo Maaret.

Kiire ja hälinä loistivat poissaolollaan, ja kuvauksia oli vapaus viedä eteenpäin rauhallisessa rytmissä. Kenenkään ei myöskään tarvinnut tehdä töitä verensokeri painuksissa.

”Etenimme suunnitellusti ja napakasti, mutta ei hosuen tai kiirehtien. Se on tärkeää, sillä olen varma, että kiireen tuntu olisi välittynyt myös videoissa. Lotan catering oli ihan omaa luokkaansa. Ihanat keitot, sienipiirakat ja lämpimät leivät uunista keskellä kuvauspäivää.”

Kuvausten lomassa oli aikaa heittäytyä hetkeksi vapaalle.

”Koin tärkeäksi, että lounastauolla olimme muutakin kuin töissä. Kikatukset ja rennot keskustelut keskellä vaativaa työpäivää olivat tärkeitä rentoutumisen hetkiä.”

 

"Arvostin sitä, että porukkamme oli pieni ja pysyi koko ajan samana."

 

Huolenpito luo turvallisuutta

Erityisesti Maaretia ilahdutti kokonaisuuteen tarttuminen ja huolenpito.

”Suhtauduitte projektiin antaumuksella, mutta ette uhrautuen. Se luo turvallisuutta ja luotettavuutta. Ennen kaikkea koin, että minua ja asiaani kuultiin ja ymmärrettiin, mikä teki suurimman vaikutuksen.”

Verkkokurssi on pyörähtänyt käyntiin, ja tämän jutun kirjoittamisen aikaan sadat ovat jo hypänneet mukaan.

”Olen jo saanut kiittävää ja ilahtunutta palautetta. Eräs kokenut verkkokurssien käyttäjä sanoi, että nyt on viety suomalaiset verkkokurssit aivan uudelle tasolle”, Maaret iloitsee.

 

Yhteydenottopyyntö

Keissin tiimi

Asiakasvastaava

Lotta Vaija

Tuottaja

Kata Niemi

Kuvaus ja editointi

Katri Lehtola

Musiikki ja äänimaailma

Emil Sana