Keissit

Tekoäly osana kuvasuunnittelua ja -tuotantoa

Keksin kuvaaja Antti Karppinen kertoo, miten UKKO.fi:lle toteutettiin valloittava kuvasarja tekoälyn ja vuosien kuvankäsittelykokemuksen avulla.

Henkilö istuu metsässä jakkaralla, hänellä on punainen asu ja musta lierihattu. Henkilön vieressä istuu leijona, hyppyrenkaan sisällä.

 

“Tuoreessa tekoälyyn pohjautuvassa kuvatuotannossa yhdistettiin luovan toimiston Wörksin ja meidän keksiläisten aivot ja voimat. Aivan poikkeuksellinen projekti toteutettiin UKKO.fi:lle, Suomen suosituimmalle kevytyrittäjyys- ja pienyrittäjien laskustuspalvelulle. AI:n avulla toteutetut kuvat herätti hienosti henkiin animaattorimestari Juhana Mikkanen.


Tavoite oli alusta asti selvä: tuottaa UKKO.fi:n kampanjaan neljä valloittavaa brändikuvaa, joissa esiintyy neljä mielikuvituksellista ja mielenkiintoista yrittäjähahmoa. Alusta asti Juuson ja Jannen esittämä konsepti kiehtoi minua kovasti ja tiesin, että jopa tekoälyn rajojen venytteleminen olisi tarpeen, jotta kuvista saataisi oikeanlaisia. Minulla on jo AI:n aikoja edeltäviltä vuosilta pitkä kokemus kuvankäsittelystä ja rakennettujen kuvien luomisesta. Tässä projektissa sainkin todella ottaa kaikki kykyni käyttöön.


Oma työni alkoi, kuten aina AI-projekteissa, perusteellisella perehtymisellä niin annettuihin aiheisiin kuin toivottuihin elementteihinkin – tietysti sen pohjalta, mitä Janne ja Juuso olivat konseptoineet ja leiskanneet. Uppouduin syvemmälle työhön, ja kuten viime aikoina useissa muissakin projekteissa, käännyin jälleen Stable Diffusionin puoleen. Se on nimittäin todella toimiva työkalu silloin, kun halutaan hallita tarkasti kaikkia kuvan osia, elementtejä ja niiden ominaisuuksia. Saadakseni hahmoille luontevat asennot ja eleet, käytin hyväkseni rakentamiani opetusmalleja. Niiden avulla ihmishahmoille saadaan hyvin dokumentaarinen, aito ja uskottava estetiikka.


Kun minun osuuteni työstä oli valmis, rupesi animaattori Juhana Mikkanen hommiin. Harvemmin enää näillä työvuosilla nousee ihokarvat pystyyn omien töiden näkemisestä, mutta nyt nousi. Oli suoraan sanoen ihan häkellyttävää nähdä itse tekemiensä kuvien heräävän yhtäkkiä henkiin.


Tässä projektissa voi todella sanoa luovuuden, taiteellisuuden ja huippuluokan AI-teknologian yhdistyneen. Tällaisella yhteistyöllä ei minun nähdäkseni ole mitään rajoja. Vuoden kuluttua vastaava projekti on sitä paitsi mahdollinen toteuttaa videomuodossa ilman, että videokameraa kaivetaan esiin kertaakaan. Melekosta!”

 

 

Wörks

Projektipäällikkö: Mia Hindsberg

AD, luova suunnittelu: Janne Uotila

Copy, luova suunnittelu: Juuso Helander
Animointi: Juhana Mikkanen

 

Keksi

AI-suunnittelu ja tuotanto: Antti Karppinen
Asiakasvastaava: Lotta Vaija

 

 

Henkilö vilkuttaa oranssissa astronautin asussa parkkipaikalla. Hänen vieressään on keltainen raketti, jossa lukee taksi.

 

 

Henkilö on pöydän ääressä, jossa on pienoismalli vehreästä modernista kerrostalosta ja sen ympäristöstä.

 

 

Henkilöllä on sakset kädessä ja hänen edessään trimmauspöydällä on valkoinen villakoira.