Keissit

Näin teet kuvattavien olon mukavaksi

Meillä on kykyä ja kokemusta saada kuvattavien jännitys kaikkoamaan ja olo mukavaksi. Miksi se on tärkeää ja miten sen teemme? Moni kuvattavien fiiliksiä pehmentävä asia tapahtuu reilusti ennen kuin yksikään kamera käy.

Yksi tärkeimpiä tehtäviä haastatteluvideoiden tuotannossa on saada kuvattavien olo mukavaksi ja kuvaustilanne miellyttäväksi. Hyvä tunnelma kuvauksissa heijastuu aina myös lopputulokseen eli itse videoon. 

Saimme tästä videoprojektista niin kivaa palautetta, että haluamme jakaa sen! 

Teimme Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:lle haastatteluvideoiden sarjan, johon etsimme samaistuttavat julkisuuden henkilöt eri taustoista ja lähtökohdista. 

Parempia haastateltavia ei olisi voinut toivoa; mukaan lähtivät Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar, näyttelijä Elias Salonen, nyrkkeilijä Elina Gustafsson, laulaja Jesse Markin, näyttelijä Bruno Baer, laulaja ja lauluntekijä Petra Gargano ja Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

 

 

 

Näin teet kuvaustilanteen kuvattaville mukavaksi

”Oli hienoa saada niin monta tunnettua tyyppiä haastateltavaksi. Samalla se oli haastavaa, koska ihmisillä oli tiukat aikataulut ja he ovat tottuneet antamaan paljon haastatteluja rutiinilla. Meidän piti kuitenkin saada aikaiseksi herkkä ja vaikuttava lopputulos”, Keksin asiakasvastaava Lotta Vaija taustoittaa.

Miten Marianne Heikkilä koki kuvauspäivän Helsingin Suvilahden Kattilahallissa?

Marianne kiittelee sitä, että tila oli rauhoitettu, eivätkä ihmiset tulleet ja menneet.

”Kun tulee keskeltä työpäivää, on pöllämystynyt ja miettii, pitääkö minun puhua jotakin omakohtaista vai puhunko asiantuntijana. Se on meille asiantuntijoille aina haastavaa. Tiesimme kuitenkin, mihin tilanteeseen tulemme. Tuottaja Karoliina Ek ja asiakasvastaava Lotta Vaija briiffasivat etukäteen, mitä kuvauspäivänä tulee tapahtumaan ja keitä on paikalla. Lotta otti meidät vastaan, kertoi missä on kahvia ja syötävää, ja kysyi, haluatko rauhoittua hetken. On myös aina mukavaa, että joku katsoo, että hiukset ovat suorassa ja ettei sinulla ole ihan pusero väärinpäin. Meitä varten paikalla oli myös Keksin meikkaaja Tiina Willman”, Marianne kertoo.

Tiimi ei jäänyt Mariannelle kasvottomaksi, vaan yhteenkuuluvuuden tunne alkoi rakentua heti kuvausten valmisteluissa.

”Ehdimme vaihtaa muutaman sanan minua edeltäneen ihmisen kanssa, ja kuvaajatkin tulivat esittäytymään. On tärkeää, että tiimi saa kasvot. He kertoivat, keitä he olivat ja mitä tavoittelivat. Tuli olo, että ollaan yhtä perhettä.”

Prosessi saa Mariannelta lämpimiä kehuja.

”Super tiimi, hirmu hyvät etukäteisvalmistelut. Tuli tunne, että teemme jotain itseämme suurempaa. Kuvaustilanne ei ollut kylmä ja kliininen, vaan etukäteen käytiin pehmittävä keskustelu. Sielunhoitoa 25 vuotta tehneenä tiedän, että on hirveän tärkeää, miten valmistat ihmistä henkisesti videokuvauksiin. Upeaa työtä loppuun asti!”

 

 

”On hirveän tärkeää, miten valmistat ihmistä henkisesti videokuvauksiin. Tulee turvallinen tunne, kun on ammattilaisten käsissä.”

- Marianne Heikkilä

 

 

Inhimillisempiä päätöksiä nuorisotyön puolesta

Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan asiantuntijaorganisaatio Into haluaa olla mukana luomassa yhteiskuntaa, jossa kaikilla on parempi olla. Ideoimme päättäjille suunnatun videosarjan Inton vaikuttamistyön tueksi. Videoiden avulla päättäjät halutaan saada näkemään, miten tärkeää työtä Into tekee ja kannustaa tekemään inhimillisempiä päätöksiä nuorisotyön puolesta.

Kattilahallissa kuvatuilla videoilla tehdään sosiaalista vahvistamista tunnetummaksi osateemojen kuten arjen hallinnan, työelämätaitojen ja opiskeluvalmiuksien kautta. Idean pihvi oli, että haastateltavilla oli jonkinlainen henkilökohtainen kokemus videolla käsiteltävästä teemasta – ja että tunnelataus välittyy myös katsojalle. Haastateltavat kertovat tarinansa ja pohtivat, mikä heitä on auttanut menemään eteenpäin elämässä. 

 

 

Kuvausmateriaali taipuu erilaisiin lopputuloksiin

Kun kuvaukset olivat ohi, meidän työmme Keksissä oli vasta puolivälissä. Keksiläiset ja intolaiset näkivät kuitenkin videon tarinan kulun hiukan eri näkökulmasta. Into halusi myös, että valikoidut asiasisällöt tuotaisiin entistä vahvemmin esille.

Ensimmäinen leikkausversio ei siis osunut aivan hermoon. Mutta ei hätää! Juuri tämän vuoksi leikkaustyötä tehdään. Ensimmäisellä kierroksella ei tule aina absoluuttisen valmista. Muutimme näkökulmaa, ja toinen leikkausversio oli menestys.

”Keksi hoiti hyvin kuvaukset ja yhteydenpidon haastateltaviin. Kuvauksissa oli rento tunnelma, ja haastateltavat antoivat paljon itsestään”, Inton viestintäpäällikkö Anna Kapanen toteaa.

Meille keksiläisille Inton videoprojekti oli paitsi merkityksellinen kokemus myös osoitus siitä, miten erilaisia lopputuloksia voi luoda samasta materiaalista.

 

 

Into julkaisee kaikki videot YouTube-kanavallaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keissin tiimi

Asiakasvastaava

Lotta Vaija

Tuottaja

Karoliina Ek

Kuvaaja

Mika Pakarinen

Ohjaaja & haastattelija

Jesse Pohjonen

Äänittäjä

Joel Ward

Meikki & hiukset

Tiina Willman

Assistentti

Aada Lind