Blogi

Jokaisessa työpaikassa ihminen on tärkein

Onnistunut kuvaus on henkilöstölle tärkeää. Keksin henkilökuvauksen konkarit kertovat, mistä aineksista se syntyy.

 

Mikä on tavoitteesi henkilöstöä kuvatessa?

Valokuvaaja Suvi-Tuuli Kankaanpää:

Tavoitteeni on saada jokaisesta kuvattavasta sellainen kuva, että tämä lähtee kuvaustilanteesta positiivisesti yllättyneenä. Henkilöstöä kuvattaessa on myös oleellista saada kuvattavista erilaisia asentoja ja poseerauksia, jotta kokonaisuus näyttää tuoreelta ja miellyttävältä esimerkiksi yrityksen nettisivulla.

Valokuvaaja Mikael Ahlfors:

Haluan saada ihmisistä rennot, positiiviset ja luontevat kuvat, jotka viestivät ihmisten ja yrityksen osaamista. Persoona saa näkyä kuvassa - kaikkien ei tarvitse näyttää ilmeen ja olemuksen osalta samanlaisilta. Pyrin saamaan ihmiset näyttämään omalla tyylillään edustavilta.

Valokuvaaja Mikko Törmänen:

Kuvaan lähes aina henkilöstöä yritysten markkinointitarkoituksiin. Tätä ajatellen ensisijainen tavoite on saada henkilöstöstä helposti lähestyttävä. Aina ei tarvitse olla supernaurava, mutta positiivinen hehku ja aitous tulisi välittyä kuvaa katsovalle.

 

 

 

Miten rentouttaa kuvattava henkilö, joka jännittää tai kokee olevansa huono kuvissa?

Suvi-Tuuli: Luotan avoimuuteen. Minun heittäytymiseni kuvaustilanteeseen on välttämätöntä, jotta voin vaatia sitä kuvattavalta. Kerron aina, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä olemme hakemassa. Varsinkin jos kuvattavan olo on tukala, on tärkeää itse pysyä inhimillisenä mutta itsevarmana, uskoa kuvattavaan ja hänen kykyynsä löytää paras tunnetila. Kerron myös, mitä tehdä, kun naama tuntuu jäätyvän ja mitkä ovat yleisimmät maneerit, joita jokainen kuvattava tekee. Esimerkiksi leuan nostaminen on puhdas biologinen reaktio korjata ryhtiä.

Mikael: Olennaista on olla läsnä tilanteessa eikä vain etäältä tähtäilevä kuvaaja. Autan kuvattavaa kertomalla, että monet jännittävät kuvausta ja tekemällä kuvaustilanteesta mahdollisimman kiireettömän tuntuisen. Usein kuvattava rentoutuu alkujännityksen jälkeen itsestään. Kuvien katsominen kameran näytöltä yhdessä voi auttaa kuvattavaa, kun hän huomaa onnistuvansa kuvissa.

Mikko: Pistämällä itsensä likoon, joka kerta. Juttelen muustakin kuin kuvauksesta, jolloin henkilön keskittyminen siirtyy kuvattavana olemisesta keskusteluun.

 

 

Tyypillisin haaste henkilökuvauksissa?

Suvi-Tuuli: Kiireinen studiokuvaus on kuvaajan ja kuvattavan kannalta hankalin. Jos kuvaukselle annetaan aikaa, voidaan päästää todella hyviin lopputuloksiin. Itsevarma, leikkisä asenne vaatii aikansa syntyäkseen. Haaste on myös, etten osaa yhtään vitsiä!

Mikael: Kuvaus on haastava, jos aikaa on vähän, valotilanne vaihteleva ja kuvattava jännittynyt tai kiireinen. Kuvausolosuhteet muuttuvat päivän aikana ja tilanteet vaativat joskus nopeaa toimintaa.

Mikko: Kuvattava näkee kuvaustilanteessa vasta raakaversion, joten on haaste saada kuvattava luottamaan, että lopullinen jälkikäsitelty kuva on hyvä ja edustava.

 

Milloin henkilöstökuvaus on kuvaajalle antoisinta?

Suvi-Tuuli: Henkilökuvauksen ytimessä on yhteys, joka kuvattavan kanssa luodaan. Tätä kautta syntyvä kuva on aina yhteistyön summa. Tämä sitouttaa kuvattavan yhteiseen projektiin, jossa onnistunut lopputulos saa molempien huulille hymyn!

Mikael: Kun kuvattavilla ja työryhmällä on rento, mukava meininki. Silloin ollaan tekemässä yhdessä hyvää kuvaa ja kuvattava hahmottaa, että kyse on yhteistyöstä eikä velvoitteesta, joka pitää saada pois alta.

Mikko: Aina kun kuvattavalta saa palautetta valmiista kuvasta. Hyvin usein se on luokkaa ”kylläpä kuvastani tuli vallan mainio!”. Erilaisten ihmisten kohtaamiset ja jutustelut, ne ovat kuvausten suola ja sokeri!

 

 

 

Miten saat henkilöstökuvista persoonallisia?

Suvi-Tuuli: Kuvattaessa kerron kuvattavalle usein tarinan ja visualisoin paikan, jossa hän voi kuvitella olevansa. Tämä johtaa usein hyvin leikkisiin tuloksiin. Kuvattavalta voi tulla hyvin mielenkiintoisia ehdotuksia itse kuvaan. Antoisinta on, jos saan itse ideoida kuvauspaikat ja kuvien taustaidean asiakkaan kanssa.

Mikko: Nautin kovasti ihan ”perushenkilöstökuvan” tekemisestä valkoista taustaa vasten, mutta toki inspiroivaa on joskus tuoda omaa tyyliä ja visiota kuviin. Silloin kuvasta löytyy linjoja, värikontrasteja ja tasoja.

 

Anna esimerkki kuvauksesta, jossa pääsit tekemään jotain aivan erilaista.

Mikael: Konsulttiyritys Tekirin nettisivuille kuvattaessa yhden kuvan tulee olla perinteisempi mustavalkokuva, mutta toisessa värillisessä kuvassa kuvattavan pitää olla jollain lailla hauska tai ilmentää eleillä jotain asiaa yliviivaavasti. Niiden kuvaaminen on aina mukavaa tuon kahden kuvan sisällöllisen kontrastin takia.