Uutinen

Koponen+Hildén on valittu Vuoden Graafikoksi 2024

Keksin pitkäaikainen kumppani Koponen+Hildén on saanut Grafian vuosittain jaettavan Vuoden Graafikko -tunnustuksen ansiokkaasta työskentelystä visuaalisen viestinnän suunnittelun alueella.

Koponen+Hildénin informaatiomuotoiluyrityksen perustaja Jonatan Hildén ja Juuso Koponen. Jonatanilla on siniharmaaraidallinen paita. Juusolla on silmälasit sekä valkoinen kauluspaita, vaaleansiniset henkselit ja rusetti.

 

Koponen+Hildén on Juuso Koposen ja Jonatan Hildénin vuonna 2014 perustama tiedon visualisointiin erikoistunut suunnittelutoimisto. Keksin kumppanina se on ollut vuodesta 2016 saakka.

 

Vuoden Graafikko -työryhmän mukaan ”valeuutisten ja informaatiovaikuttamisen aikana Koponen+Hildénin tekemä tutkimukseen ja dataan perustuva visuaalinen suunnittelu näyttäytyy erityisen ajankohtaisena ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Asiakastöiden lisäksi Koponen+Hildén kouluttaa suunnittelijoita ja organisaatioita, on ollut mukana perustamassa informaatiomuotoiluun keskittyvää Tieto näkyväksi -tapahtumaa (nyk. Visualizing Knowledge), julkaissut perusoppaan Tieto näkyväksi kuvallisen esittämisen tavoista, sekä julkaisee datan visualisointiin keskittyvää informaatiomuotoilu.fi-blogia.”

Koponen+Hildénin ja Keksin yhteisiä asiakkaita ovat muun muassa YTN, Metsä Fibre, sosiaali- ja terveysministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, verohallinto ja Insinööriliitto.

 

Informaatiomuotoilun työn ytimessä on auttaa asiakkaita datan saattamiseksi kaikille ymmärrettävään ja helposti lähestyttävään muotoon. Juuson ja Jonatanin mielestä tiedon visualisoinnin ei kuitenkaan tulisi olla vain suunnittelijoiden erityisosaamista, vaan se on jokaiselle tietotyöläiselle hyödyllinen perustaito: “Merkittävä osa työstämme onkin auttaa muita tekemään parempia grafiikoita. Esimerkkinä tiedon visualisoinnin koulutukset tai kaupungin henkilöstön ja kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä oleva tiedon visualisoinnin ohjeisto Helsingin kaupungin sivuilla.”

 

Vuoden Graafikko 2024 -työryhmään kuuluivat Tomi Leppänen (Vuoden Graafikko 2023), Arja Karhumaa, Pauline Korp, Unni Leino ja Esa Matinvesi.

Koponen+Hildénin informaatiomuotoiluyrityksen perustaja Jonatan Hildén ja Juuso Koponen. Jonatanilla on kädessään Tieto näkyväksi -kirja.

Grafia on visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö, joka edistää visuaalisen viestinnän alaa ja ajaa lähes 1300 ammattilaisen etua. 

 

Koponen+Hildénin Vuoden Graafikko 2024 -palkintonäyttely järjestetään Grafian luovassa tilassa Luonnoksessa 16.8.–6.10.2024. Me Keksissä odotamme näyttelyä malttamattomina ja juomme juhlakahveja pitkin vuotta!