Uutinen

Keksi osana Suomen valokuvataiteen museon uutta näyttelytilaa!

Keksi toteutti videoinstallaation Suomen valokuvataiteen museon uuteen K1-nättelytilaan. Projekti oli ainutlaatuinen ja olemme ylpeitä lopputuloksesta. Mukana ollut työryhmä kertoo, miksi projekti oli niin ihana.

Valokuvataiteen museon uusi näyttelytila K1 aukesi torstaina 20.8. kauppakeskus Kämp Gallerian alimpaan kerrokseen. Keskeinen sijainti Helsingissä on osa valokuvataiteen museon tavoitetta tuoda valokuvataide lähemmäs suurta yleisöä ja tarjota elämyksiä myös ihmisille, jotka eivät ole alan aktiivisia harrastajia tai ammattilaisia.

Keksi tuotti museolle videoinstallaation näyttelytilan aulaan. Installaatio toimii samanaikaisesti informaatiotauluna sekä videoteoksena, jossa tavalliset ihmiset avaavat omaa suhdettaan valokuvaan. Toteutuksesta vastasi Keksin ammattitaitoinen työryhmä, johon kuuluivat valokuvaaja Katri Lehtola, äänisuunnittelija Emil Sana, ohjaaja/leikkaaja Anton Baer, AD Jochum von Veh ja asiakasvastaava Natalia Baer.
 

Mikä teki juuri tästä projektista erityisen?

Jokainen työryhmän jäsen painottaa sitä, miten heillä oli tässä projektissa tavallista enemmän vapautta luovuuteen. ”Tämä oli tosi taiteellinen projekti, sillä olimme oikeasti tekemässä teosta. Meillä ei ollut tehtävälistaa, vaan saimme luoda omasta taiteellisesta näkökulmasta”, kertoo Emil. Keksin työryhmä kehitti installaation ideaa yhdessä.  ”Inspiroiduimme ja sytyimme toistemme osaamisesta”, hehkuttaa Anton.

Myös Suomen valokuvataiteen museon tavoitteet ja projektin sisältö tekivät työstä erittäin kiinnostavan. ”Tätähän oli ihan älyttömän kiva tehdä! Tavallisten ihmisten tarinat osana installaatiota ovat mielestäni niin koskettavia ja hienoja”, summaa Katri. Hän näkee tärkeänä museon halun tuoda taide-elämys lähemmäs valokuvan arkikäyttäjiä.

Työ alkoi keväällä AD Jochumin ja asiakasvastaava Natalian vetämillä työpajoilla. Asiakas halusi jotain uutta ja kiinnostavaa, mutta oleellista oli myös säilyttää selkeä yhteys olemassaolevaan valokuvataiteen museon ilmeeseen sekä huomioida teoksen muokattavuus tulevien näyttelyiden yhteydessä.

Natalia kertoo projektin olleen todella mielenkiintoinen, mutta myös haastava: ”Päädyimme projektissa vaikeiden valintojen eteen, kun loimme tilan, informatiivisen ja koskettavan visuaalisen sisällön sekä äänimaailman yhdistelmää. Tällaista projektia pääsee harvoin tekemään.” Haastavuudesta, tiukasta aikataulusta ja rajallisesta budjetista huolimatta Keksissä tehdään jatkossakin mielellään tällaisia projekteja. ”Haluamme kehittyä monella saralla ja rikkoa rajoja. Haastavien projektien suola on se, että mennään yhdessä eteenpäin ja saadaan uusia näkökulmia sekä oivalluksia kaikkien tekemiseen”, Jochum lisää hymyillen.

Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka kehuu Keksiä: ”Lopputuloksesta tuli todella hyvä! Se on Suomen valokuvataiteen museon ilmeen mukainen, vahva ja tyylikäs, mutta erittäin helposti lähestyttävä”. Myös K1 näyttelytilan projektipäällikkö Tuire Lindström kiittelee yhteistyötä: ”Ilo oli se, että Keksi haastoi ja sparrasi meitä löytämään ratkaisun kohinan keskeltä, osoittaen poikkeuksellista joustavuutta”.

Suomen valokuvataiteen museon K1 avajaisnäyttelyinä nähdään kanadalaisen Douglas Kirklandin kuvasarjat Coco Chanel sekä Ilta Marilynin kanssa sekä Liisa Vääriskosken Munalissu.

Lisää tietoa Suomen valokuvataiteen museon näyttelyistä täältä.