Blogi

Tilinteon aika

Vuosi lähenee loppuaan, Keksin viimeisin tilinpäätös on tilintarkastusta vaille valmis ja meidän 10-vuotisjuhlasta on jäljellä enää lämpöiset muistot. On sopiva hetki vilkaista taakse ja pohtia mennyttä.

Keksi perustettiin finanssikriisin jälkimainingeissa, taloudellisen taantuman aikana vuonna 2009. Meillä perustajilla oli ajatus luoda pienin askelin itsellemme ja mainioille valokuvaajille mahdollisuus työhön, jonka osasimme, jota rakastimme ja jossa aavistelimme olevan tulevaisuudessa sarkaa.
 

Me emme perustaneet start-upia. Emme hakeneet pikavoittoja, kiihdytyskaistaa tai bisnesenkeleitä. Meitä motivoi mahdollisuus luoda itsellemme mielekäs työpaikka, joka kehittyy reilusti ja ympäröivää maailmaa kunnioittaen. Vuonna 2009 ei ollut trendikästä puhua vastuullisuudesta. Me puhuimme kohtuullisista tekijäpalkkioista, osaamisen jatkuvasta kehittämisestä ja yhteisöllisyydestä. Puheet muuttuivat vuosien varrella teoiksi, joista olemme tänä päivänä aivan äärettömän ylpeitä.

 

Kumppanina moneen suuntaan

Olemme palvelleet Keksissä tähän päivään mennessä 689 yritystä, yhteisöä tai julkishallinnon toimijaa ja myyneet luovan alan osaamista ja aineettomia oikeuksia noin kuudella miljoonalla eurolla. Olemme tehneet kovasti töitä.
 

Keksi on agentuuri lähes 50 suomalaiselle luovan työn tekijälle: valo- ja videokuvaajille, animaattoreille, äänittäjille, kuvittajille, AD:eille, meikkaajille ja stylisteille. He ovat pääosin itsenäisiä yrittäjiä, meidän tärkeimpiä kumppaneita. Työsuhteessa meillä on toimiston väki: asiakasvastaavat, tuottajat ja tuotantoassistentit. Toimistolla luodaan asiakassuhteita ja suunnitellaan, koordinoidaan sekä tuotetaan luovaa osaamista sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan.
 

Asiakkaiden haasteiden ratkominen on meidän intohimomme. Alkuperäinen liikeideamme ei ole suuresti muuttunut kymmenessä vuodessa: haluamme edelleen tuottaa toimivia visuaalisia sisältöjä ja muotoilla tekijöidemme osaamista asiakkaille sopiviksi kokonaisuuksiksi. Asiantuntijuus ja laaja-alainen osaaminen ovat mahdollistaneet menestyksemme ja ne ovat vuosien varrella kehittyneet isoin harppauksin.
 

Keksin palvelut ovat aineettomia, luovien ihmisten aikaansaannoksia, joten sanomattakin on selvää, että meidän on pidettävä tekijöistämme hyvää huolta, jotta he antavat parastaan. Tapaamme säännöllisesti niin vuosihuoltojen, koulutusten kuin kesäpäivienkin merkeissä. Yhdessä vietetyt vapaahetket ovat antaneet eväitä arjessa jaksamiseen ja yhdessä pohdittu kasvustrategia on todennäköisesti hyvä juuri siksi, että meillä on yhteinen suunta.

 

Vastuullisuudella on hintansa

Tarjousvaiheessa meitä on usein arvosteltu kalliiksi. Häviämme kisat, joissa vain hinta ratkaisee. Mutta asiakkaat, joiden kanssa töitä teemme, kiittävät meitä kustannustehokkuudesta, laadukkaasta lopputuloksesta ja selkeistä toimintatavoista. He muistavat usein mainita, miten mukavaa ja mutkatonta on tehdä yhteistyötä keksiläisten kanssa. Väitän, että mukavuus kumpuaa ihmisistä, jotka viihtyvät työssään.
 

Työmme hinnoitellaan siihen varattavan ajan perusteella. Myyntihintojen tulee palkkakulujen ohella kattaa kaikki toimintaamme liittyvät kulut, kuten vakuutukset, eläkemaksut, investoinnit työkaluihin ja kehittymiseen, sekä markkinointi- ja myynninedistämiskulut. Tuottajan tuntihinta ei ole yhtä kuin tuottajan palkka.
 

Olemme selkeiden toimintatapojen ansiosta supertehokkaita ja käytämme aina asiakkaan rahoja harkiten. Maksamme kohtuullisia, alan suositusten mukaisia palkkoja. Fakta on, että kestävällä ja vastuullisella työllä on Suomessa hintansa. Asiakkaan vastuulla on hankkia viisaasti.
 

Vastavalmistunut tilinpäätöksemme osoittaa 3% voittoa. Viivan alle jäi 1,35 miljoonan liikevaihdosta vajaat 40 000 euroa. Olemme tyytyväisiä tulokseen, koska se on saavutettu arvojemme mukaisesti.

 

Investoinnit luovat mahdollisuuksia

Pitkälle tulevaisuuteen katsominen ja toiminnan jatkuva kehittäminen ovat Keksin DNA:ssa. Me emme elä kvartaaleissa, vaikka projektiluonteisesta työstä johtuen kalenterit harvoin täyttyvät edes viikoiksi eteenpäin. Investoimme jatkuvasti osaamiseen ja sen lisäämiseen, uskomme pitkäjänteiseen ja päämäärätietoiseen tekemiseen. Omat sähköiset työkalut, kuten projektityökalu Luuttu, kuvapankki ja tavismallipankki ovat tottavie olleet meille isoja investointeja vuosien varrella, mutta niiden ansiosta olemme tänä päivänä merkittävä työllistäjä ja yksi suurimmista visuaalisen viestinnän toimijoista Suomessa.

 

Myös yhteiskunnallista vastuuta ja valtaa

Sen kuuluisan viivan alusen lisäksi meitä kiinnostaa toisenlaisetkin tulokset. Siksi me olemme osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun. Haluamme käyttää ammattitaitoamme ja ääntämme yhteisen hyvän eteen. Koemme, että meillä yhtiönä on sekä valtaa että vastuuta tehdä muutakin kuin plussalla pysyviä tilikausia.
 

Kun meitä Keksin perustajia vuonna 2016 nyppi naisten näkymättömyys liike-elämän ja yhteiskunnan johtopaikoilla, päätimme tehdä asialle jotain. Aloitimme tuolta istumalta järeän kampanjan, jossa kuvaajamme kuvasivat 365 suomalaista naisjohtajaa Hangosta Utsjoelle ja heidän kuvansa ja tarinansa koottiin yhteen. Hullunrohkeaa, sanon minä, mutta olemme edelleenkin iloisia ja ylpeitä, että Naisjohtajat esiin! -kampanja tuli tehtyä.
 

Tänä syksynä aloitimme juhlavuotemme kunniaksi uuden kampanjan #kuuntelenuorta, tällä kertaa yhteistyössä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kanssa.

 

Ei turhia salaisuuksia

Avoin ja aktiivinen kommunikaatio on johtanut siihen, että meihin luotetaan.

Meidän liiketoiminnassamme salaista ovat vain salaisuudet: asiakkaiden luottamukselliset tiedot ja lain edellyttämät henkilötiedot. Muista asioista olemme valmiita keskustelemaan jokaisen uteliaan kanssa ja koemme, että vuosien varrella avoimuus on antanut meille enemmän kuin on ottanut. Tällainen liiketoiminta itsessään vaatii niin valtavasti työtä, ettei kukaan sitä yksioikoisesti kopioimalla meitä uhkaa.
 

Kisaamme usein uusista toimeksiannoista mainos- ja viestintätoimistojen kanssa. Meillä on ylivertainen asema suhteessa niihin, jotka käyttävät satunnaisia alihankkijoita. Me Keksissä tunnemme tekijämme, niin hyvässä kuin huonossakin. Tiedämme, missä ja miten he antavat asiakkaalle parastaan.
 

Avoimuus on myös rohkeutta kertoa, jos jossain on mokattu. Meille kaikille sattuu joskus virheitä. Jos me mokaamme, pyydämme vilpittömästi anteeksi ja korjaamme virheemme.

 

Sitä isot perässä, mitä pienet edellä

Elokuussa 2019 US Business Roundtable-järjestö hylkäsi pitkään voimassa olleen periaatelinjauksen siitä, että yritykset ovat olemassa ensisijaisesti palvellakseen osakkeenomistajien etua. Linjausta muutettiin niin, että jatkossa yritysten päämääränä ei enää ole pelkkä osakkeenomistajien etu, vaan yritysten pitää toimia myös asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteisön edun puolesta. Toimitusjohtajat julistivat sitoutuvansa viiden kohdan listaan, johon kuuluu muun muassa työntekijöiden palkkoihin ja koulutukseen investoiminen, ympäristön suojelu, eettinen toiminta ja paikallisten yhteisöjen tukeminen.
 

Kuulosti tutulta. Me olemme soveltaneet vastaavanlaisia periaatteita menestyksekkäästi toiminnassamme jo kymmenen vuoden ajan.
 

Meillä johtajat eivät saa kymmenkertaista palkkaa assistenttiin verrattuna, eivät edes kolmin. Meillä osakkaat ovat sitä mieltä, että vastuullisen liiketoiminnan liikevoiton tavoittelulla on rajansa.

Me osakkaat, Jenni ja Natalia, olemme sitoutuneet maksimissaan 10 % liikevoiton tavoitteluun.

 

Lupaamme viitoittaa tietä tulevaisuuteen jatkossakin.

 

Jenni

Keksin toimitusjohtaja ja osakas