Blogi
18.6.2020
Satayhdeksäntuhatta viisisataa
Koronakevät iski Keksiinkin rytinällä maaliskuussa. Nopeasti peruuntuivat suunnitellut kuvaukset, kalenteriin ilmestyi isoja aukkoja, eikä lomautuksilta voitu välttyä. Tilille tuli sadantuhannen euron lovi. Etätoimistolle jääneet asiakasvastaavat miettivät kuumeisesti, mistä kevään kassavirta kerättäisiin kasaan.
Meidän tapanamme ei ole voivotella. Me ajattelemme, että haasteet on tehty ratkottaviksi ja hyvällä yhteishengellä vaikeistakin asioista selvitään. Näimme nopeasti koronakriisissä mahdollisuuden tarkastella toimintaamme ja oivaltaa jotain uutta – onhan kehittäminen ja kehittyminen aina ollut oleellinen osa Keksin työkulttuuria.
Kun Business Finlandin rahoitushaku aukesi torstaina 19.3., meidän esiselvitysrahoitushakemuksemme oli jätetty ennen aamukahdeksaa. Myönteinen rahoituspäätös kilahti sähköpostiin lauantai-iltana, ja ensimmäinen maksatuserä (seitsemäntuhatta euroa) oli tilillä seuraavalla viikolla. Nopeaa toimintaa julkiselta toimijalta, sanon minä!
Kutsuimme työntekijät takaisin töihin, sillä huhtikuun palkanmaksu oli turvattu. Aloitimme esiselvitystyön haastattelemalla verkostoamme laajalti: ”Millaiselle viestinnän osaamiselle näet tarvetta lähitulevaisuudessa? Miten visuaalisuus näkyy työssäsi vuonna 2025? Entä mikä työssäsi on tärkeintä tulevaisuudessa?”
Kymmenien Teams-haastattelujen jälkeen meillä oli koossa sivukaupalla arvokasta tietoa asiakkailta, alan muilta toimijoilta ja asiantuntijoilta. Kerätyn tiedon ja omien pohdintojemme myötä tunnistimme kohdat, joissa voisimme kehittyä. Saimme vahvistuksen suunnalle, jota kohti olimme menossa. Jatkorahoituksen avulla se olisi mahdollista poikkeuksellisessa ajassa ja ympäristössä. Ei siis muuta kuin varsinaista rahoitushakemusta rustaamaan!
Tiivistettynä kehityshankkeemme kuului seuraavasti: haluamme laajentaa ja syventää osaamistamme, yhdistellä ennakkoluulottomasti monenlaista osaamista sekä kehittää luovan työn prosesseja ja digitaalisia työkaluja. Käytännössä tämä tarkoittaa osaajien sparraamista ja yhteentörmäyttämistä, lisäosaamisen etsimistä, pilottiprojekteja, liiketoiminnan osa-alueiden kriittistä arviointia sekä työskentelytapojen muokkaamista. Kehitystyö sisältää myös digitaalisten työkalujen testausta, omien työkalujen kehittämistä ja kouluttautumista.
Odotimme huhti- ja toukokuun jännittyneinä päätöstä. Teimme töitä niiden asiakastöiden parissa, joihin korona ei suuremmin vaikuttanut. Pidimme yllä positiivista ilmapiiriä.
Yhdeksänkymmentäyhdeksäntuhatta viisisataa! Myönteinen rahoituspäätös kilahti meiliin toukokuun viimeisellä viikolla. Kehitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteessa oli myönnetty meille, Keksille! Huojennus valtasi koko kehon, itku tuli siinä samantien, kaupan pastahyllyn äärellä. Työpaikat säilyvät. Vuosien työ liiketoiminnan kehittämiseksi ei valu hukkaan.
Kaikkiaan saimme Business Finlandin rahoitusta 109 500 euroa, kun mukaan laskee huhtikuun esiselvitysrahoituksen ja kesäkuusta maaliskuulle 2021 kohdistuvan varsinaisen häiriötilanteen kehitysrahoituksen. Valtavasti rahaa, ”jota ei tarvitse maksaa takaisin”. Investoimme yrityksenä lisäksi omaa ja lainarahaa 30 000 euroa kriisistä selviytymiseen.
Miten tämä raha käytetään?
- Työllistämme omaa henkilökuntaamme yli 2 300 tuntia (yhden henkilötyövuoden verran)
- Ostamme palveluita suomalaisilta yrityksiltä 33 000 eurolla
- Kustannamme työpajoja ja koulutuksia 15 000 eurolla
Kaikkien edellämainittujen toimenpiteiden tarkoituksena on vahvistaa Keksin toimintaa niin, että se voi kasvaa, kehittyä ja palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla tulevinakin vuosina.
Normaalina keväänä olisimme maalis–kesäkuussa maksaneet veroja noin kuusikymmentätuhatta euroa*. Se vastaa 55 prosenttia saamastamme tuesta. Nopeasti laskettuna väittäisin, että poikkeusaikojen tuki oli viisas ratkaisu. Meillä säilyvät työpaikat, ja olemme tulevaisuudessakin maksamassa veroja yhteiseen kassaan.
Lämmin kiitos jokaiselle myötäelämisestä yrittäjien poikkeuskeväässä. Erityinen kiitos kyselytutkimuksiimme osallistuneille asiakkaille, kumppaneille ja asiantuntijoille. On helppoa olla onnellinen osana tällaista verkostoa. Yhdessä olemme enemmän!
Jenni
Keksin toimitusjohtaja ja osakas
*Vuonna 2018 Keksi maksoi veroja 177 200,62 euroa.
Vuonna 2019 Keksi maksoi veroja 162 293,63 euroa.