Blogi

Onnistumiset ja opin paikat

”Valmistun pian kulttuurituotannon ammattilaiseksi, mutta oppiminen ei lopu... onneksi!”

 

SONYA INGHER / TUOTANTOHARJOITTELIJA

 

Olen Keksin tiimissä verrattain uusi tekijä, joten lyhyt esittely on paikallaan. Opiskelen neljättä vuotta kulttuurituotantoa Metropolia Ammattikorkeakoulussa, ja tarkoitus olisi valmistua toukokuussa tuottamisen ammattilaiseksi. 

Huh! 

Kulttuurituotannon opinnoissa minua veti puoleensa monipuolisuus, suunnitelmallisuus, johtajuus ja ihmisten kanssa tekeminen. Olen aina ollut aktiivinen aikatauluttaja, ohjelman järjestäjä sekä listojen kaavailija, joten tuottajan työ tuntui omalta jutulta.

Opintojeni aikana kiinnostuin älyttömästi visuaalisesta viestinnästä sekä valokuvaamisesta. Pikkuhiljaa syntyi ajatus sekä tuottajana että valokuvaajana toimimisesta. Päätin keskittyä tuottajuuteen visuaalisen viestinnän kentällä ja siitä päästäänkin Keksiin.

 

Aloitin harjoitteluni Keksillä elokuussa 2020

Minut otettiin nopeasti osaksi porukkaa ja pääsin suoraan sukeltamaan Keksin toimintaan kokouksien, työpajojen sekä monipuolisten työtehtävien kautta. Kuvauksissa pääsin työskentelemään ensin mallina, sitten assistenttina ja lopulta tuottajana. Vastuun tasoa nostettiin pikkuhiljaa.

Harjoittelujaksoni aikana olen oppinut valtavasti. Käymme Keksin työryhmän kesken joka viikko palaverissa läpi aina edellisen viikon onnistumiset ja opin paikat. Huomasin heti, että minulla oli joka viikko kasapäin uusia opittuja asioita. Aluksi opin enemmän toimintatapoja, ohjelmia ja kokonaisuuksia. Lopulta opin paikat muuttuivat pieniksi ja usein käytännön yksityiskohdiksi, jotka saattoivatkin olla suuria tuotannon osalta. Vaikka olen kouluttautunut tuottajaksi, jokaisen yrityksen toimintatavat pitää aina opetella alusta lähtien. 

Olen aina tosi innoissani, kun pääsen tekemään jotain uutta. Oppimispäiväkirjassa hehkutan uuden asian valloitusta, oli kyseessä sitten kuvauspaikan tsekkaus, kuvaustilanteiden keksiminen tai osallistuminen Keksin konseptointityöpajaan. Huomasin nopeasti, mitkä asiat kiinnostavat minua, esimerkiksi kuvauksien suunnittelu, sosiaalinen media, ideointi ja ihmisten kohtaaminen.

Vaikka uutta asiaa on tullut jatkuvasti vastaan, minulla on ollut koko ajan sellainen olo, että tiedän, mistä puhutaan. Mikään ei ole tuntunut ylitsepääsemättömältä. Tästä voin varmasti kiittää koulutustani, hyvää perehdytystä ja Keksillä vallitsevaa periaatetta, että saan aina kysyä apua. 

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan

Keksi on tasavertainen ja litteä organisaatio, josta oli minulle paljon hyötyä harjoitteluni aikana. Tuntuu tärkeältä pyytä apua ja ehdottaa omia ideoita. Minun ei ole tarvinnut pelätä epäonnistumista, sillä virheistä opitaan ja sitten mennään eteenpäin. Yhteisö on Keksillä isossa roolissa, mikä näkyy kaikessa tekemisessä. Harjoittelijaa ei laiteta vain keittämään kahvia, vaan sitä pääsee todella upottamaan kätensä saveen. Kaikki ovat tasavertaisia tekijöitä, ja se motivoi parempaan tulokseen.

Keräsin oppimispäiväkirjani salaisista kansioista joitakin onnistumisia ja opin paikkoja harjoitteluni varrelta.

 

Harjoittelun onnistumisia:

  • Selvisin kunnialla Kämp Collection Hotelsin vaativista, mutta äärimmäisen antoisista kuvauksista.
  • Autoin onnistuneesti meidän toimistoassistenttiamme Juliaa Pride-somepostauksen tekemisessä, josta hän oli kiitollinen.
  • Ensimmäinen kokonaan oma pieni tuotanto: Keksin tekijöiden kuvaus!
  • Sain kehuja malleilta rennon tunnelman luomisesta kuvauspaikalla.
  • Veikkauksen kuvaus, jossa pääsin toimimaan tuottajana paikan päällä, ja kuvista tuli muuten huippuja!

 

Harjoittelun oppeja:

  • Kuvauksissa on tärkeää ottaa mallit huomioon. Kenties jutustella ennen kuvausta,  jotta malli on mahdollisimman rentoutunut ja tuntee olonsa turvalliseksi kuvaustilanteessa.
  • Ota aina pari ekstrakuvauslupaa mukaan. 
  • Omia ideoita saa ehdottaa ja niitä otetaan Keksillä mielellään vastaan.
  • Stailaus on kivaa, mutta haastavaa! Onneksi on stailistit olemassa!
  • Ihan turhaan olen epäillyt itseäni niin monta kertaa, olen oikein pätevä siinä mitä teen.

 

 

Tällä hetkellä, vuoden 2021 alussa, olen Keksin osa-aikainen työntekijä. Tarkoitus on valmistua ja sitten aloittaa Keksillä tuottajana. 

 

Tulevaisuudelta odotan lisää tätä. Kehittymistä, oppimista, toinen toistaan kiinnostavampia tuotantoja, asiakkuuksia ja työtehtäviä. Tuottajan ammattitaito perustuu jatkuvaan kehittymiseen, monipuolisuuteen ja omien mukavuusrajojen rikkomiseen. Siksi tämä työ on niin mielenkiintoista, arvokasta ja motivoivaa. 

 

Ei mulla muuta, ku et lisää onnistumisia ja opin paikkoja, kiitos!

 

- Sonya, tuotantoharjoittelija

 

 Kämpin kuvauksissa nauratti, todistetusti.