Blogi

Mestariotoksia pinnan alta

Maailman parhaisiin kuviin tarvitaan paljon luovuutta, paloa ja ammattitaitoa, mutta myös kyky poiketa suunnitelmasta. Elina Mannisen Oprah Magazinessa julkaistavasta, jään alta otetusta kuvasta tuli erityinen, koska Elina ja hänen siskonsa eivät jaksaneet nostaa painavia jääpaloja avannosta.

Kuluneen vuoden aikana Elinan kuvia ovat julkaisseet Marie Claire Spain ja Korea, Newsfeed Australia, Grazie France, OGGI Italy ja GEO magazine. Siskosten lempipuuha on päätynyt myös moneen televisioon ympäri maailmaa, ja parhaillaan lontoolainen tuotantoyhtiö kuvaa siskoista dokumenttia. Pyysimme Elinaa valitsemaan parhaita vesiotoksiaan ja kertomaan, millaista vedessä on kuvata.
 

”Vesi on minulle tärkeä paikka. Sinne täytyy päästä melkein päivittäin. Vedessä aivoni pysähtyvät ja tyhjenevät, vaikka tekisin vain ihan pienen uinnin. Pinnan alla unohdan muun maailman. Siellä on mystistä ja hiljaista ja näyttää joka kerta vähän erilaiselta. Olo on aina turvallinen, oli sitten kesä tai talvi. Ehkä turvallisuuden tunne johtuu kamerasta, joka tuo turvallisen olon minulle missä vain. Jos jättäisin kameran pinnalle, luulen, että pelkäisin?

Yleensä olen vedessä sukeltajasiskoni Johannan kanssa. Kuvaan häntä paljon. Pinnan alla on meidän kahden oma maailma: puhelimet eivät soi, ollaan ihan rauhassa. Sukellamme ilman laitteita, välillä hengitellään pinnan päällä ja kohta mennään taas sen alle.

Lempivesikuvauspaikkani on Heinolan Sonnasen järvi, jonka rannalla on talvimökkimme. Kirkas lähdepohjainen järvi ja sen turkoosinsininen vesi ovat uskomattoman hienoja erityisesti talvella. Sonnasen järvessä on tehty kaikki meidän filmit ja suurin osa kuvista. Minun ei siis tarvitse lähteä tropiikkiin kuvatakseni veden alla. Voin vain mennä Heinolaan – tai mereen Lauttasaaressa, lähellä kotiani.

Vesi on elementtinä ennalta-arvaamaton. En voi koskaan etukäteen tietää, miten valo tulee veden pintaan tai kulkee pinnasta pohjaan, miten vesi liikkuu tai millaisia kuplia veden alla milloinkin kulkee. Mallin kanssa työskentely on myös ihan erilaista pinnan alla kuin sen päällä!”

 

”Jokaisen vesikuvauksen jälkeen on ihanaa avata kuvat koneella ja katsoa, mitä olen saanut kalastettua. Vaikka vedessä kuvaaminen on minulle työtä, se on myös rentoutumista. Haaveeni olisi, että voisin kuvata osan vuotta ainoastaan Johannan kanssa jossain veden alla.”
 

”Hienoin vesikuvauskokemus on ollut kuvata Johannaa jään alla, jossa on kylmää ja vähän jännittävää. Meidän on suunniteltava tarkasti, mitä teemme ja miten teemme sen turvallisesti. Jännittävää oli myös silloin, kun Ranskan TV3:n Faut Pas Rever -matkailuohjelma filmasi meidän jäänalaiskuvauksia. Toiveena oli, että Johanna sukeltaa mekossa ilman sukelluspukua noin 20 metriä avannosta toiseen, kameramies filmaa veden alla ja minä otan stillikuvia. Koska Johanna ei näe mitään ilman maskia, sukellus oli aika pitkä. Liehuva mekko toi vähän lisähaastetta. Tietenkin paikalla oli turvasukeltajat ja kaikki meni oikein hyvin, mutta silloin kyllä jännitti.”
 

”Viime talven huippujuttuja oli päivä, kun sahasimme meidän isoa avantoa auki. Jääpalat olivat niin isoja ja painavia, ettemme heti sahaamisen jälkeen jaksaneet nostaa tai työntää niitä jään alle. Jaapalat jäivät kellumaan veden pinnalle avantoon. Ajattelimme, että nehän näyttävät varmaan tosi hienoilta pinnan alla, joten laitoimme itsemme valmiiksi ja menimme katsomaan. Ja nehän näyttivät upeilta! Juuri siihen kuvaan ihastuttiin myös Oprah Magazinessa, jonka 15.10. ilmestyvässä lehdessä kuva julkaistaan."

 

Tutustu Elinan portfolioon.

Kuuntele lisää Elinan ajatuksia vesikuvauksesta.


www.elinamanninen.com 
www.elinaandjohanna.com