Blogi

Jos Keksi olisi musiikkia

Mikael Ahlforsin työpöytä on ollut Keksin toimistolla melkein kymmenen vuotta. Sinä aikana soundtrack on hioutunut varsin runsaaksi ja vivahteikkaaksi.

”Monipuolinen matka studion väliseinien kaatamisesta tähän hetkeen alkoi uuteen työhuoneeseen totuttelusta, huippuihin työhuonekavereihin tutustumisesta ja töiden osittaisesta uudelleen ajattelusta. 

Keksi oli aluksi innostunut uusi tulokas alalla, joka haki muotoaan – kuten itsekin kuvaajana tuohon aikaan. Lehtikuvaus kun oli vähitellen laskeva työnsarka. Keksin alun rönsyilevät ajatukset ja kokeilut ovat kymmenessä vuodessa kiteytyneet selkeäksi toiminnaksi. Ei niin, ettei alun toiminta olisi ollut hyvää. Siinä oli luovaa otetta, joka on sittemmin muotoutunut tiiviimmäksi ja hyvin ammattimaiseksi. 

Aluksi työpisteeni takahuoneessa oli varastohenkinen kuvien käsittelypaikka, jossa Mikko ja Antti huolehtivat musiikintoistosta laajasti – muun muassa Kauko Röyhkä -teemapäivällä. Muista teemoista pidin suurimmaksi osaksi. Tuolloin Ainolla taisi oli studiossa hylly täynnä tyhjiä maitopurkkeja ja Antti jauhoi kahvia hifi-espressolaitteeseensa. Kuvaajien aamiaistapaaminen oli kuukausittain, siivousvastuutakin ehkä oli ja yritystä yhteiseen ruuanlaittoon.

Keksiä muistellessa ei voi olla muistelematta Keksin pikkujouluja, noita poikkeuksellisen hauskoja juhlia. Erityisesti mieleeni muistuu etiopialainen ruoka käsipesuineen, drinkkien valmistus ja tiikeripuvut. Salsa. Toki muistan myös kaikenlaiset osallistavat leikit, joita olen yrittänyt parhaalla taidollani välttää. Myöskään kesäpäivät Lopen kelluvalla mökillä eivät nopeasti unohdu – varsinkaan siksi, että meinasin kuivua lautan liian mukavassa kuumavesipaljussa.

Toimiston ihmisten asiat ovat muuttuneet ajan kuluessa, yhteiskuntakin on kymmenessä vuodessa osin muuttunut. Oma elämäntilanne on muuttunut. Keksin työhuone on ollut minulla kohta 10 vuotta; paikka ja siellä olevat monet persoonat ovat yhä olemassa. Se on näin taaksepäin ajatellen varmaankin merkittävä asia.

Keksissä on tullut pohdittua monia asioita yhdessä: muun muassa Suvi-Tuulin ja Riitan kanssa ihmissuhdeasioita ja ihmisyyttä, Ramin kanssa parran olemusta, sekä monien muiden kanssa lukuisia keveitä ja ei niinkään keveitä kysymyksiä.

Kun pohtii Keksin olemusta, kuvaukset ovat toki mielessä, mutta ne eivät lopulta niinkään ole Keksiä määrittäviä asioita. Ne ovat enemmänkin Keksin tuotoksia ja tärkeitä toki itsessään. 

Hahmotan usein ajan kulua musiikin kautta. Tämä lienee osittain Spotify-soittolistani vika. Keksi on näemmä ollut välillä Manu Chaoa, poikennut Kentissä, joskus harvoin Kraftwerkissä. Despacitoa ja Cohenia varsin hyvässä sovussa.”

 

Mikael Ahlfors

 

Tutustu Mikaelin portfolioon tästä.